Maślany sernik wegański z jagodami
Składniki na tortownicę 20 cm:
- kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
- mleko roślinne (u mnie sojowe) 3 szklanki (po 250 ml)
- tofu naturalne 1 kostka (180 g)
- cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
- sok i skórka z jednej cytryny
- wanilia do smaku
- wegańskie masło (u mnie osełka od Dwóch Sióstr) 200 g
- dżem jagodowy do posmarowania
- jagody do dekoracji
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
- Dodaję mleko roślinne i gotuję na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie bardzo miękka (15-20 minut).
- Gorącą kaszę przekładam do blendera (ja używam tego).
- Dodaję pokrojone z kosteczkę tofu, pokrojone wegańskie masło, wanilię, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółta część) i słodzę do smaku.
- Blenduję dokładnie na gładką masę.
- Masę przekładam do formy (u mnie 20 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą.
- Po przestygnięciu wkładam do lodówki na noc.
- Przed podaniem smaruję dżemem jagodowym i posypuję jagodami (świeżymi lub mrożonymi).
- Przepisy na inne wegańskie serniki znajdziecie TUTAJ😉
Autor: Veganbanda.pl