fbpx
DSC_1363-1140x500

Maślany sernik wegański z jagodami

Składniki na tortownicę 20 cm:

  • kasza jaglana surowa 1 szklanka (250 ml)
  • mleko roślinne (u mnie sojowe) 3 szklanki (po 250 ml)
  • tofu naturalne 1 kostka (180 g)
  • cukier/ksylitol/erytrol do smaku (u mnie 7 łyżek erytrolu)
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • wanilia do smaku
  • wegańskie masło (u mnie osełka od Dwóch Sióstr) 200 g
  • dżem jagodowy do posmarowania
  • jagody do dekoracji

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie przepłukuję wodą.
  2. Dodaję mleko roślinne i gotuję na małym ogniu, aż kasza wchłonie cały płyn i będzie bardzo miękka (15-20 minut).
  3. Gorącą kaszę przekładam do blendera (ja używam tego).
  4. Dodaję pokrojone z kosteczkę tofu, pokrojone wegańskie masło, wanilię, sok i skórkę startą z cytryny (tylko żółta część) i słodzę do smaku.
  5. Blenduję dokładnie na gładką masę.
  6. Masę przekładam do formy (u mnie 20 cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia/folią spożywczą.
  7. Po przestygnięciu wkładam do lodówki na noc.
  8. Przed podaniem smaruję dżemem jagodowym i posypuję jagodami (świeżymi lub mrożonymi).
  9. Przepisy na inne wegańskie serniki znajdziecie TUTAJ😉

Autor: Veganbanda.pl

Udostępnij
Polub nas na Facebooku!
Obserwuj nas na Instagramie!