fbpx
DSC_8047-1140x500

Kiszona surówka z marchewki

Składniki na 2 litrowe słoiki:

  • marchew 6 sztuk
  • czosnek 4 ząbki
  • liście laurowe 4 sztuki
  • ziele angielskie kilka sztuk
  • ew. kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
  • sól

Wykonanie:

  1. W 2 litrach wody rozpuszczam 2 łyżki soli.
  2. Marchew obieram, myję i kroję w serpentyny przy pomocy spiralizera lub ucieram na tarce o dużych oczkach.
  3. Czosnek obieram i kroję na pół każdy ząbek.
  4. Do słoików wkładam marchewki, przesypując przyprawami i czosnkiem.
  5. Zalewam wodą z solą i przyciskam czymś marchewkę, żeby nie dotykała powierzchni wody, bo może spleśnieć (ja używam szklanek wypełnionych wodą).
  6. Jeżeli chcecie przyspieszyć fermentację, możecie dodać łyżkę płynu z poprzedniej kiszonki.
  7. Odstawiam na kilka dni w cieple miejsce.
  8. Gdy marchewka jest już ukiszona, zakręcam słoik i wstawiam do lodówki.
  9. Podaję jako surówkę z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju lnianego, jako dodatek do dań i wege wrapów. Marchewka jest pyszna jako dodatek do wegańskiego kebaba.
  10. Wodą z kiszonki zakwaszam zupy, polewam surówki i sałatki albo wypijam:)

Smacznego!

Autor: Veganbanda.pl

Udostępnij
Polub nas na Facebooku!
Obserwuj nas na Instagramie!