
Kiszona surówka z marchewki
Składniki na 2 litrowe słoiki:
- marchew 6 sztuk
- czosnek 4 ząbki
- liście laurowe 4 sztuki
- ziele angielskie kilka sztuk
- ew. kolendra w ziarnach 1 łyżeczka
- sól
Wykonanie:
- W 2 litrach wody rozpuszczam 2 łyżki soli.
- Marchew obieram, myję i kroję w serpentyny przy pomocy spiralizera lub ucieram na tarce o dużych oczkach.
- Czosnek obieram i kroję na pół każdy ząbek.
- Do słoików wkładam marchewki, przesypując przyprawami i czosnkiem.
- Zalewam wodą z solą i przyciskam czymś marchewkę, żeby nie dotykała powierzchni wody, bo może spleśnieć (ja używam szklanek wypełnionych wodą).
- Jeżeli chcecie przyspieszyć fermentację, możecie dodać łyżkę płynu z poprzedniej kiszonki.
- Odstawiam na kilka dni w cieple miejsce.
- Gdy marchewka jest już ukiszona, zakręcam słoik i wstawiam do lodówki.
- Podaję jako surówkę z odrobiną oliwy z oliwek lub oleju lnianego, jako dodatek do dań i wege wrapów. Marchewka jest pyszna jako dodatek do wegańskiego kebaba.
- Wodą z kiszonki zakwaszam zupy, polewam surówki i sałatki albo wypijam:)
Smacznego!
Autor: Veganbanda.pl