fbpx
02015_1138_Gefriergetrocknete_Erdbeeren_pl._liofilizaty

Liofilizaty, czyli pełnowartościowe posiłki dla każdego

Liofilizacja jest procesem odkrytym przez Indian Quechua kilkaset lat temu. Z czasem, stała się również użyteczna na rzecz kosmonautów i wyczynowych himalaistów. Współcześnie, przetworzone w procesie liofilizacji dodatki do żywności są hitem, dostępnym na całym świecie, dla każdego.

Czym jest liofilizacja?
Liofilizacja jest procesem suszenia żywności przez mrożenie w temperaturze poniżej 40 stopni Celsjusza. W procesie liofilizacji, żywność zachowuje swoje składniki odżywcze, naturalny wygląd, smak i zapach. Wszystko dlatego, że podczas suszenia pod ciśnieniem atmosferycznym, dochodzi do sublimacji lodu, czyli usunięcia niemal całej wody z pominięciem skraplania (następuje szybkie i kontrolowane wymrażanie wody). Ostatnim etapem jest końcowe odsuszanie w temperaturze 40-50 °C, dzięki czemu, gotowy produkt zyskuje wilgotność 1-2%. Proces liofilizacji pozwala na usunięcie wody z produktów spożywczych bez podgrzewania lub długiego okresu suszenia, które zazwyczaj prowadzą do utraty cennych witamin i składników odżywczych oraz wartości aromatycznych.

Ekstrahowanie wody dzięki tej metodzie wpływa na nieznaczną zmianę w zakresie struktury danego produktu. Wysuszone komórki przybierają strukturę przypominającą gąbkę, której wgłębienia absorbują, niezwłocznie po umieszczeniu ich w wodzie, wilgoć. Jest to bezpieczny sposób przetwarzania żywności, ponieważ w procesie liofilizacji nie przetrwają żadne bakterie, pleśnie i inne chorobotwórcze zarodki.

Literatura przedmiotu wskazuje, że oprócz żywności, procesom liofilizacji poddaje się również roztwory hormonów, plazmę krwi, wirusy, bakterie i drożdże. Proces ten wykorzystuje się także przy produkcji antybiotyków, szczepionek i tabletek, a także stosuje się przy pracach na stanowiskach archeologicznych przy konserwacji zabytków np. z mokrego drewna.

Dla kogo jest żywność liofilizowana?
Dla każdego! Liofilizowana żywność zawiera ten sam zestaw składników mineralnych i witamin, które posiadała przed suszeniem. Liofilizowana żywność staje się coraz bardziej popularna, nie tylko wśród osób wybierających się na trekking, wyprawy rowerowe i żeglarskie. Polecana jest dla wszystkich, którym zależy na zdrowym i smacznym odżywianiu, również w domowym zaciszu. Typowymi przykładami jest kawa i inne napoje rozpuszczalne, przyprawy, owoce i warzywa.

Proces liofilizacji jest rewolucyjnym rozwiązaniem. Żywność liofilizowana jest pełnowartościowa i coraz chętniej zabierana w podróż, pod namiot czy na dłuższą ekspedycję. Zajmuje niewiele miejsca i nie obciąża podróżnika, ponieważ liofilizaty ważą od 6% do 10% swojej pierwotnej wagi. Łatwo je przygotować nawet w polowych warunkach, a w przypadku liofilizowanych owoców i warzyw, można je spożywać bezpośrednio z opakowania.

Obecnie wybór żywności liofilizowanej jest bardzo szeroki, ponieważ proces liofilizacji jest uniwersalny i można go wykorzystać niemal do każdego produktu. Dania śniadaniowe, obiadowe, zupy, dana mięsne, dla wegan, osób na diecie bezglutenowej, bezlaktozowej, napoje, owoce, desery, żywność ekologiczna itd. Bez problemu można znaleźć coś dla siebie.

Co zyskujesz dzięki liofilizatom?
– Zmniejszają się koszty przechowywania i przygotowywania żywności;
– Sezonowość produktów nie jest problemem;
– Długi termin przydatności do spożycia – nawet do kilku lat;
– Wystarczy temperatura pokojowa do przechowywania;
– W ok. 90% liofilizowane produkty zachowują swój kształt, barwę, zapach oraz wartości odżywcze;
– Żywność jest zabezpieczona przed rozwojem niepożądanej mikroflory;
– Zajmuje niewiele miejsca w torbie, plecaku, siatce na zakupy;
– Proces liofilizacji likwiduje w 100% zanieczyszczenia mikrobiologiczne.

Liofilizaty w diecie
Produkty poddane liofilizacji zachowują swój smak, barwę, kształt oraz aktywność biologiczną. Liofilizowane warzywa i owoce są obecnie popularnym dodatkiem do codziennej diety. Dzięki zachowany, wartościom odżywczym są cennym źródłem witamin i minerałów, tłuszczy, białek i węglowodanów. Mogą zatem stanowić element dobrze zbilansowanej diety.

Liofilizacja obejmuje wiele produktów spożywczych, w tym także przyprawy, dania i sosy typu instant. Warto jednak za każdym razem zwracać uwagę na stopień przetworzenia danego produktu, ponieważ wartościowe będą tylko te, do których produkcji (w tym również liofilizacji) nie używa się konserwantów ani polepszaczy smaku.

Autor: Judyta Kurowska

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Udostępnij
Polub nas na Facebooku!
Obserwuj nas na Instagramie!