fbpx
pexels-vegan-liftz-2377164

Dieta wegańska od podszewki – warto czy nie warto?

Społeczeństwo coraz częściej rezygnuje z mięsa ze względu na ochronę zwierząt, ale także z wzrastającej świadomości wpływu produktów mięsnych na zdrowie człowieka. Popularność diet wegetariański i wegańskich ciągle rośnie, dlatego przyjrzyjmy się szczegółowo ich zaletom i wadom oraz czy wiek nie ma znaczenia w ich stosowaniu.

Na początku należy wspomnieć, że wykluczenie mięsa i produktów odzwierzęcych bez wprowadzenia odpowiednich zamienników doprowadzi organizm do licznych niedoborów składników odżywczych. Prawidłowe zbilansowanie jadłospisu poprzez zróżnicowaną dietę umożliwi zdrowe funkcjonowanie organizmu.

Największy niedobór dotyczy witaminy B12, której źródłem są głównie produkty pochodzenia zwierzęcego – jaja, mięso, mleko, ryby. Badania wykazały, że jej poziom we krwi wegan występuje poniżej zalecanej normy, co skutkuje narastającym niedoborom. Skutki mogą pojawić się po latach i jest to najczęściej niedokrwistość megaloblastyczna, która charakteryzuje się bladą skórą, osłabieniem, szybkim męczeniem się, opóźnionym wchłanianiem składników pokarmowych w jelitach. Dodatkowo witamina B12 obniża poziom homocysteiny we krwi, a więc jej małe ilości mogą doprowadzić do podwyższenia stężenia homocysteiny, a tym samych do rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Funkcjonowanie układu nerwowego może również zostać zaburzone. Mogą pojawić się objawy obniżenia zdolności motorycznych, koordynacji ruchowej oraz zaników pamięci i braku apetytu. Z tego powodu suplementacja witaminą B12 w diecie wegańskiej jest wskazana.

Diety wegańskie mogą kojarzyć się z niedoborem żelaza. Natomiast w niektórych badaniach wykazano, że poziom tego składnika u wegetarian był wyższy niż u osób spożywających mięso. Może to wynikać z większego udziału produktów, będących jego źródłem:
– Nasiona roślin strączkowych – soja, soczewica, fasola biała
– Tofu
– Pestki dyni, słonecznika
– Płatki owsiane, otręby pszenne
– Morele i figi suszone
– Szpinak, jarmuż, natka pietruszki
– Kakao

Żelazo pochodzenia roślinnego charakteryzuje się mniejsza przyswajalnością, dlatego przygotowując posiłki należy dodawać produkty bogate w witaminę C, która ułatwia jego wchłanianie. Np. kotlety sojowe podawać z kapustą kiszoną, sałatka ze szpinakiem, papryką i pestkami dyni, owsianka z suszonymi morelami i truskawkami. Ograniczone wchłanianie występuje w obecności garbników występujących w kawie i herbacie oraz fosforanów z np. coli, dlatego posiłku bogatego w żelazo nie należy popijać herbatą czy coca-colą.

Podobna sytuacja występuje w przypadku wapnia. Prawidłowe zbilansowanie diety umożliwia dostarczenie odpowiednich jego ilości. Źródłem wapnia są między innymi:
– Napoje roślinne wzbogacone w wapń
– Tofu
– Suszone figi, morele
– Migdały, orzechy laskowe,
– Nasiona słonecznika, maku, sezamu
– Jarmuż, natka pietruszki, szczypiorek
– Wody wysokozmineralizowane

Wykluczenie produktów zwierzęcych wiąże się z ograniczeniem podaży tłuszczów nasyconych, które uznaje się za przyczynę m.in.: chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych oraz otyłości. Jednocześnie w diecie występuje wzrost kwasów omega-3, które przyczyniają się do obniżenia trójglicerydów we krwi, normalizacji ciśnienia tętniczego i poprawy widzenia.

Dieta roślinna dla każdego?
Wyniki badań wskazują, że nie ma przeciwskazań do stosowania diety wegańskiej pod warunkiem, że jest ona dobrze zbilansowana, a wszelkie możliwe niedobory składników odżywczych uzupełnianie wraz z odpowiednio dobraną suplementacją. Dieta kobiet w ciąży, dzieci i młodzieży powinna być szczególnie kontrolowana, aby zapewnić prawidłowy i zdrowy rozwój.

Autor: dietetyk mgr Aleksandra Kośniewska

Subscribe
Powiadom o
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Udostępnij
Polub nas na Facebooku!
Obserwuj nas na Instagramie!