fbpx
Drożdze piwne

Bomba witaminowa, czyli co kryją drożdże piwne

Drożdże piwne (lub też piwowarskie) to źródło cennych witamin, aminokwasów, makro i mikroelementów. Do niedawna znane tylko z produkcji piwa, obecnie stanowią jeden z najbardziej znanych superfoods, szczególnie polecany w okresie jesienno-zimowych przy wzmacnianiu odporności organizmu.

Drożdże piwne – czy tylko do piwa?
Drożdże piwne, to obok słodu jeden z podstawowych składników wyrobu piwa. Saccharomyces cerevisiae, saprofityczne grzyby jednokomórkowe z klasy workowców, odpowiadają za proces fermentacji alkoholowej i obecność dwutlenku węgla w piwie, dzięki czemu powstają w nim bąbelki.
Drożdże piwne dzieli się na dwa rodzaje: górnej i dolnej fermentacji. Pierwszy z nich przystosowany jest do fermentowania w niższych temperaturach (od 5 do 130 st. C). Drugi rodzaj fermentuje w wyższych temperaturach (od 15 do 250 st. C), wypływając na powierzchnię piwa w postaci charakterystycznego kożuchu. Mało kto jednak wie, że właściwości drożdży piwnych mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Ich skład to doskonałe uzupełnienie naszej codziennej diety, której tak naprawdę nasz organizm oczekuje.

O jakich witaminach mowa?
Drożdże browarnicze przeznaczone do spożycia dla ludzi, które powstają jako skutek uboczny w
trakcie produkcji piwa, są przede wszystkim źródłem witamin z grupy B, aminokwasów i wysokiej
jakości białka. W ich skład wchodzą przede wszystkim składniki takie jak:
– Błonnik,
– Białko,
– Tiaminę (witamina B1),
– Ryboflawinę (witamina B2),
– Niacynę (witamina B3),
– Witaminę B6,
– Kwas foliowy,
– Witaminę B12,
– Kwas panteinowy,
– Sól (0,2 g/100 g)
– Tłuszcz (1,9 g/100 g – w tym nasycone kwasy tłuszczowe 0,9 g),
– Węglowodany (26 g/100 g – w tym cukry <0,5 g)

Drożdże piwne i ich 10 korzyści dla zdrowia

1. Na wzmocnienie włosów
Jeśli masz problemy z osłabionymi i wypadającymi włosami, może oznaczać to, że potrzebujesz witamin z grupy B. Drożdże zalecane są dla osób młodych, szczególnie w wieku dorastania, ponieważ zapobiegają przetłuszczaniu włosów i łojotokowi oraz dla osób starszych, które borykają się z przedwczesnym siwieniem i ich wypadaniem.

2. Na trądzik, zajady i wypryski
Trądzik na twarzy, czy zajady w kącikach ust to oznaka wołania Twojego organizmu o witaminowe wsparcie. W tej sytuacji również możesz zastosować drożdże piwowarskie, które poprawią wygląd Twojej skóry oraz będą zapobiegać tworzeniu się zajadów, ponieważ to właśnie witaminy z grupy B, cynk oraz biotyna są odpowiedzialne za regenerację komórek skóry, czyniąc ją delikatniejszą i bardziej świetlistą.

3. Na mocne paznokcie
Niektóre badania wskazują również, że spożywanie drożdży piwnych wpływa na wzmocnienie słabych i łamliwych paznokci. Drożdże piwne, dzięki witaminom i aminokwasom, które posiadają, wykazują pozytywny wpływ na odbudowę i regenerację. Miedzy innymi dzięki temu, ich spożywanie może wpływać na umocnienie płytki paznokcia i pomoc w odbudowie jej jednolitej struktury.

4. Na zmęczenie
Co więcej, witaminy z grupy B zawarte w drożdżach, dodają organizmowi zdrowej energii, ponieważ ułatwiają przekształcanie białek, tłuszczy i węglowodanów bezpośrednio w energię.

5. Na odchudzanie
W drożdżach piwnych zawarty jest chrom, który po połączeniu z insuliną, która płynie w żyłach, wspomaga przenikanie glukozy do komórek w organizmie człowieka. Dzięki temu zmniejsza się apetyt na słodkości.

6. Na cholesterol
Dzięki wysokiej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i lecytyny, drożdże piwne są skuteczne przy regulacji poziomu cholesterolu we krwi. Dlatego przyjmowanie drożdży piwnych zaleca się u pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego.

7. Na migrenę
Składniki zawarte w drożdżach piwnych wpływają również na koncentrację i pamięć. Są polecane przy bólach migrenowych, ponieważ mają właściwości uśmierzające.

8. Na obniżenie ciśnienia tętniczego
W drożdżach piwnych nie znajdziesz cukrów, a zawartość sodu jest znikoma. Dlatego ich spożywanie pomaga w naturalny sposób zmniejszyć ciśnienie tętnicze krwi, a także zapobiega skokom glukozy, co jest szczególnie niebezpieczne przy cukrzycy.

9. Na zaparcia
Przy systematycznym przyjmowaniu drożdży piwnych, dostarczysz swojemu organizmowi dzienną dawkę błonnika pokarmowego. Składnik ten wspomaga usuwanie szkodliwych substancji i toksyn z organizmu, które mogą być powodem zaparcia. Jednocześnie jest to najbardziej naturalny i najbardziej skuteczny sposób na zachowanie prawidłowych funkcji układu pokarmowego.

10. Na odporność organizmu
Drożdże piwne są zalecane dla osób, które zmagają się z niedoborem substancji odżywczych. Dzienna dawka drożdży to bogactwo fosforanów, potasu, magnezu, żelaza, miedzi, cynku, manganu, niklu, krzemu chromu, witamin z grupy B. Jest to cenne zwłaszcza w przypadku anemii, niedoboru witamin czy białek.

Autor: Judyta Kurowska

Udostępnij
Polub nas na Facebooku!
Obserwuj nas na Instagramie!